Introductie

Dit blog is opgezet ter gelegenheid van de officiële oplevering van het Funenpark in Amsterdam op 22 september 2012. Op die datum werd tevens een kunstwerk van Gabriel Lester met de titel TUSSENTIJD (sculpturen in het Funenpark tussen Bolwerk Zeeburg and Bolwerk Jaap Hannes) onthuld.

De afgelopen jaren is het Funenpark in Amsterdam veel in de publiciteit geweest: meerdere malen werden panden genomineerd voor de Amsterdamse architectenprijs wat resulteerde in een winnend woonontwerp in 2011, bewoners werden geïnterviewd over het woongenot en Heijmans ontving tot slot in 2011 ook de Gouden Pyramide. De komst van het kunstwerk, door vele bewoners positief ontvangen, is per saldo de finale afsluiting van een zeer goed geslaagd bouwproject.

Dit moment is door bureau the art in between aangegrepen om een document te maken, een gezamenlijk moment met terugblik én vooruitblik op het Funenpark. Er is een film gemaakt die een blik werpt op het verleden (bolwerk, archeologie van de plek), het heden (totstandkoming van het Funenpark, bewoners, gebruikers) en de toekomst (hoe ziet het Funenpark er over 20 jaar uit, wie wonen er). De film vertelt het verhaal over de realisatie van het kunstwerk met de achtergrond van de historische context van de locatie in de nu bewoonde en bebouwde omgeving. Filmer en maker is Magnus Monfeldt in samenwerking met Gabriel Lester. Naast de film is er ook een boek verschenen, met hetzelfde onderwerp, geschreven door Anne Luijten. Aansluitend hierop is een educatietraject vervaardigd over het Funenpark, haar geschiedenis en het kunstwerk door Frankmade via deze site beschikbaar/te downloaden voor basis en voortgezet onderwijs.

Dit totale project is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Amsterdam, Heijmans BV, Woningbouwvereniging Eigen Haard, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhardcultuurfonds.



Het blog is opgebouwd in verschillende onderdelen: introductie, het kunstwerk van Gabriel Lester, de film en de educatiepagina’s. Bij deze onderdelen staan ook de diverse medewerkers vermeld.

We streven ernaar om dit blog in de komende jaren een informatiebron te laten worden voor de bewoners van het hele Funenpark



The art in between

Paula van Zijl